O Αθλητισμός υπέρ της καταπολέμησης ρατσιστικών συμπεριφορών στα σχολεία της Κύπρου
Στο πλαίσιο του διετούς ευρωπαϊκού έργου SportID, «Αθλητισμός και Διαπολιτισμική Επικοινωνία», που χρηματοδοτείται από το ταμείο Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κέντρο Προώθησης Έρευνας και Ανάπτυξης στην Εκπαιδευτική Τεχνολογία – CARDET διοργάνωσε ολοήμερη ημερίδα με θέμα «Κοινωνικοποίηση των παιδιών για την καταπολέμηση ρατσιστικών συμπεριφορών».
Η εκπαιδευτική ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 31 Οκτωβρίου 2018, σε δύο φάσεις:
- Αθλητική πρωινή εκπαιδευτική δραστηριότητα στο Δημοτικό Σχολείο Ελένειον στην Λευκωσία
- Εκπαιδευτικό απογευματινό συνέδριο στην στο ξενοδοχείο “The Classic Hotel”, στη Λευκωσία
Στόχος της πρώτης δραστηριότητας ήταν να αναδειχθεί το πώς μέσα από το παιχνίδι και τον αθλητισμό μπορούν να προαχθούν σωστές συμπεριφορές, στάσεις και αξίες ανάμεσα στους μαθητές, όπως για παράδειγμα η ενσυναίσθηση, ο σεβασμός, η συνεργασία και η αποδοχή της διαφορετικότητας. Συγκεκριμένα, ποδοσφαιριστές και προπονητές από την ΑΕΚ Λάρνακας επισκέφτηκαν το Δημοτικό Σχολείο Ελένειον στην Λευκωσία, παρουσίασαν ιδέες και απόψεις γύρω από το θέμα του «Δίκαιου Παιχνιδιού» (Fair Play) και της αποδοχής της διαφορετικότητας και απάντησαν σε ερωτήσεις μαθητών σχετικά με την καταπολέμηση του ρατσισμού.
Το απογευματινό συνέδριο συγκέντρωσε επαγγελματίες (εκπαιδευτικούς, ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς), γονείς και άλλους κυβερνητικούς και μη-κυβερνητικούς φορείς που έρχονται σε επαφή με παιδιά κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στο πλαίσιο του συνεδρίου, η Λειτουργός του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, Δρ. Έλενα Παπαμιχαήλ, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για την αντιρατσιστική πολιτική του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και για αποτελεσματικούς τρόπους παρακολούθησης των κρουσμάτων ρατσισμού και των διακρίσεων στα σχολεία. Στη συνέχεια, ο Δρ. Λοίζος Συμεού, Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, παρέθεσε εκτενή σκιαγράφηση της πολυπλοκότητας των σχετικών εμπειριών των παιδιών Ρομά που φοιτούν στα σχολεία της Κύπρου. Ακολούθως, ο Δρ. Ανδρέας Αυγερινός, Επίκουρος Καθηγητής Διδακτικής της Φυσικής Αγωγής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εισηγήθηκε καλές πρακτικές και προτάσεις για τη δημιουργία ενταξιακού πλαισίου στα σχολεία μέσω της Φυσικής Δραστηριότητας και της Φυσικής Αγωγής.
Αμέσως μετά, οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα από τον κο. Κυριάκο Πιερίδη για την εκστρατεία Aware, την μεγαλύτερη εκστρατεία ενημέρωσης για την αποδοχή και τον σεβασμό των μεταναστών, προσφύγων και αιτητών ασύλου και την καταπολέμηση της ξενοφοβίας.
Τέλος, Κύπριοι πρωταθλητές μας τίμησαν με την παρουσία τους και μίλησαν στους συνέδρους για προσωπικά τους βιώματα από το χώρο του αθλητισμού. Συγκεκριμένα, ο Ολυμπιονικης στα 110μ. με εμπόδια, Μίλαν Τραικοβιτς, και ο αθλητής στίβου Αντρέας Μισάρα, μοιράστηκαν μαζί μας τις προσωπικές τους εμπειρίες και έστειλαν το δικό τους μήνυμα αλληλεγγύης και συμπαράστασης.
Η ολοήμερη ημερίδα ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία, θετικά σχόλια και εποικοδομητική ανατροφοδότηση από την μεγάλη πλειονότητα των συμμετεχόντων. Η επιτυχία του συνεδρίου έγκειται στο γεγονός ότι όλοι οι συμμετέχοντες, επαγγελματίες, αθλητές και μαθητές, επιδεικνύουν καθημερινά στα σχολεία τους ιδιαίτερο ενδιαφέρον για θέματα καταπολέμησης ρατσιστικών συμπεριφορών και προωθούν ποικίλες δραστηριότητες για τη δημιουργία ασφαλών και διαπολιτισμικών σχολείων.