Skip to main content

Ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας σε Ανήλικους ΥΤΧ

21/09/2018
Ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας σε Ανήλικους ΥΤΧ

Ολοκληρώθηκαν τα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας μέσω του προγράμματος «Γεια Χαρά» σε παιδιά που προέρχονται από τρίτες χώρες στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) Κοφίνου. Τα μαθήματα διεξάγονταν στην Κοινόχρηστη Αίθουσα που βρίσκεται εντός του Κέντρου Υποδοχής και Φιλοξενίας.

Το πρόγραμμα «Γεια Χαρά» διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου «Greek Language Courses for Third Country Nationals» και συγχρηματοδοτείται από τα Ταμεία Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (90%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (10%).(CY/2018/AMIF/SO2.NO2.1.4/2) Το εν λόγω έργο υλοποιείται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Ερευνητικό Κέντρο CARDET και τη Συμβουλευτική Εταιρεία INNOVADE. Την ευθύνη για την υλοποίηση του προγράμματος έχει η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκών Θεμάτων του Υπουργείου Εσωτερικών. Τα μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας για ανήλικους μετανάστες – ΥΤΧ, τα οποία προσφέρονται δωρεάν, συνεχίστηκαν για τρίτη συνεχή χρονιά με την ίδια κοινοπραξία, συμβάλλοντας με αυτή τη δράση στην ένταξη των ΥΤΧ στην τοπική κοινωνία.

Οι παιδαγωγικές προσεγγίσεις που χρησιμοποιήθηκαν ήταν η διαλογική μέθοδος, η ιδεοθύελλα, τα εκπαιδευτικά παιχνίδια, οι θεατροπαιδαγωγικές μέθοδοι, η ομαδοσυνεργατική προσέγγιση, παρουσίαση και η διάλεξη. Τα μαθήματα ήταν εστιασμένα στη βιωματική μάθηση και τη μαθητοκεντρική προσέγγιση. Καθ’ όλη τη διάρκεια του μαθήματος γινόταν διαγνωστική αξιολόγηση και όπου κρινόταν απαραίτητο γινόταν ανατροφοδότηση. Τελική αξιολόγηση των μαθητών συντελέστηκε τη μέρα της εξέτασης, όπου όλοι οι μαθητές είχαν επιτύχει, γεγονός που αποδεικνύει και την επίτευξη του σκοπού και των εκπαιδευτικών στόχων του προγράμματος.

Στην τελετή λήξης των μαθημάτων στις 10/9/2018 παρευρέθηκε σύσσωμο το προσωπικό του ΚΥΦΑΔΠ Κοφίνου, οι γονείς των συμμετεχόντων καθώς επίσης και πολλοί άλλοι διαμένοντες. Οι συμμετέχοντες, οι οποίοι όλοι έχουν επιτύχει στην τελική εξέταση έλαβαν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και δωρεάν tablet ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους. Η τελετή έληξε με δεξίωση με κυπριακά κεράσματα αλλά και διάφορα εδέσματα από τις χώρες των ΥΤΧ που ετοίμασαν οι ίδιοι οι διαμένοντες.

Αναμφίβολα το πρόγραμμα «Γεια Χαρά» ενισχύει την κοινωνική συνοχή και μειώνει την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, δημιουργώντας ευκαιρίες διαδραστική επικοινωνίας και δραστηριοποίησης με τους Κύπριους και άλλους πολίτες που ζουν στην Κύπρο.

The project “Greek Language for Minor Third Country Nationals” is co-funded by the Asylum, Migration and integration Fund (90%) and the Republic of Cyprus (10%). [CY/2018/AMIF/SO2.NO2.1.4/2]

Target Groups

2, 11

Education Level

2, 3