Βιωματικό εργαστήρι: Χτίζοντας γέφυρες για την ένταξη
Το Μεσογειακό Δίκτυο Μετανάστευσης (MMN) πραγματοποίησε με επιτυχία ακόμα ένα βιωματικό εργαστήρι με θέμα: «Χτίζοντας γέφυρες για την Ένταξη». Το εργαστήρι πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου υπό τη φιλοξενία του Δήμου Πάφου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Πολύκεντρου Νεολαίας Πάφου.
Ο στόχος του εργαστηρίου ήταν οι συμμετέχοντες να κατανοήσουν την έννοια του “μετανάστη” στην Κύπρο, να μάθουν για τις παρεμβάσεις που γίνονται σε τοπικό επίπεδο καθώς και να μελετήσουν τον μηχανισμό επικοινωνίας τους με τους μετανάστες, μέσα από τις δικές τους εμπειρίες.
Εκπαιδεύτρια του εργαστηρίου ήταν η Δρ. Μαρία Προδρόμου,
Λέκτορας στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Λευκωσίας. Μέσα από το εργαστήρι, η Δρ. Προδρόμου όρισε το πλαίσιο των μεταναστών στην Κύπρο και έθεσε αρκετά ρητορικά ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι εμπλεκόμενοι φορείς μπορούν να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν δράσεις. Τέλος, παρέθεσε επεξηγηματικά παραδείγματα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι κοινότητες μπορούν να συμβάλουν στην ένταξη αυτών των ανθρώπων.
Οι συμμετέχοντες του εργαστηρίου αποτελούσαν εκπρόσωπους δημόσιων και ιδιωτικών φορέων καθώς επίσης τοπικές αρχές και εκπαιδευτικούς. Με το τέλος του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες έλαβαν διαφορετικές προοπτικές σε σχέση με την καθημερινή επικοινωνία τους με τους μετανάστες και ανέπτυξαν τις ικανότητές τους στον τρόπο με τον οποίο προσεγγίζουν ευαίσθητες περιπτώσεις με ευάλωτες ομάδες.
Το εργαστήρι διεξήχθη στην ελληνική γλώσσα.
Το πρόγραμμα «Μεσογειακό Δίκτυο Μετανάστευσης» διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο για την Ένταξη» (CY/2018/AMIF/SO2.NO3.3.1/2) και συγχρηματοδοτείται από τα Ταμεία Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (90%) και την Κυπριακή Δημοκρατία (10%). Το εν λόγω έργο υλοποιείται από το Ερευνητικό Κέντρο CARDET και τη Συμβουλευτική Εταιρεία INNOVADE.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ενέργειες του Μεσογειακού Δικτύου Μετανάστευσης μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ μπορείτε να έχετε πρόσβαση σε όλο το υλικό που παρέχεται κατά τη διάρκεια των εργαστηρίων μέσω της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης MMN εδώ. Μπορείτε επίσης να γίνετε μέλος του Μεσογειακού Δικτύου Μετανάστευσης εδώ.