Skip to main content

Έναρξη Καλοκαιρινών μαθημάτων

21/09/2018
Έναρξη Καλοκαιρινών μαθημάτων

Έναρξη του Προγράμματος Εκμάθησης Ελληνικών σε Ανήλικους Υπηκόους Τρίτων Χωρών (ΥΤΧ), το οποίο αφορά μαθητές/μαθήτριες που φοιτούν ή θα φοιτήσουν στη Δημοτική Εκπαίδευση κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς 2017-2018. Το Πρόγραμμα «Γεια Χαρά» διεξάγεται στο πλαίσιο του έργου “Greek Language Courses for Third Country Nationals” και υλοποιείται από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημοτικής Εκπαίδευσης, το Ερευνητικό Κέντρο CARDET και τη Συμβουλευτική Εταιρεία INNOVADE. Το έργο συγχρηματοδοτείται κατά 90% από το Ταμείο Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 10% από την Κυπριακή Δημοκρατία ενώ τελεί υπό τη διαχειριστική εποπτεία της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών Κύπρου (CY/2018/AMIF/SO2.NO2.1.4/2).

Η έναρξη του «Γεια Χαρά» με τη διαδικασία των αξιολογήσεων των εγγραφών έγινε την Δευτέρα 6 Αυγούστου 2018, στο Κέντρο Υποδοχής και Φιλοξενίας Αιτητών Διεθνούς Προστασίας (ΚΥΦΑΔΠ) Κοφίνου, με την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών, από το προσωπικό. Στις αρχικές συναντήσεις ενημερώθηκαν οι γονείς και τα παιδιά (στα ελληνικά, στα αγγλικά, στα αραβικά και στα κουρδικά) για τους σκοπούς και τους στόχους του προγράμματος και καθορίστηκαν οι μέρες και οι ώρες διδασκαλίας. Λόγω της αυξημένης συμμετοχής και για τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα δημιουργήθηκαν 2 τμήματα. Οι 20 ανήλικοι μετανάστες, ΥΤΧ που συμμετέχουν στα μαθήματα προέρχονται από τη Συρία, το Ιράκ, την Αίγυπτο, την Ιορδανία, την Τουρκία, τον Λίβανο και τη Παλαιστίνη.

Στο πρώτο μάθημα τα παιδιά θα λάβουν δωρεάν την απαραίτητη γραφική ύλη (μολύβια, σβήστρα, ξύστρα, ρίγα) και το βιβλίο «Γεια σας» μαζί με το βοηθητικό βιβλίο που δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος «Γεια Χαρά» για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς και στόχους του έργου. Επιπλέον, κάρτες αποθήκευσης (usb) και τετράδιο θα δοθούν στα παιδιά. Οι συμμετέχοντες που θα πετύχουν στην τελική εξέταση θα πάρουν Πιστοποιητικό Παρακολούθησης και δώρο tablet ως επιβράβευση της προσπάθειάς τους.

Κυρίαρχος σκοπός του προγράμματος είναι η βελτίωση και ενίσχυση της Ένταξης των ανήλικων ΥΤΧ στην Κυπριακή Κοινωνία. Στο πλαίσιο του προγράμματος κύρια μέριμνα είναι να καλυφθεί μία ποικιλία γλωσσικών φαινομένων μέσα από τη βιωματική μάθηση για να είναι σε θέση οι συμμετέχοντες για άρτια επικοινωνία. Η αλληλεπίδραση και η προσέγγιση με άτομα διαφορετικής κουλτούρας, θρησκείας και γενικά ιστορίας αποτελεί σημαντικό κομμάτι του προγράμματος επίσης, το οποίο πέρα από την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας στοχεύει και στην ανάπτυξη κοινωνικών δεξιοτήτων μέσα στο πολυπολιτισμικό πλαίσιο που φέρει. Η αγάπη, η εκτίμηση και η ευγνωμοσύνη είναι αξίες αμοιβαίες που ενισχύονται στο πλαίσιο του προγράμματος και τίθενται σε πρώτη μοίρα. Η υλοποίηση τέτοιων προγραμμάτων ενισχύουν την κοινωνική συνοχή και μειώνουν την ξενοφοβία και τον ρατσισμό, δημιουργώντας ευκαιρίες δια δραστικής επικοινωνίας και δραστηριοποίησης με τους Κύπριους και άλλους πολίτες που ζουν στην Κύπρο.

The project “Greek Language for Minor Third Country Nationals” is co-funded by the Asylum, Migration and integration Fund (90%) and the Republic of Cyprus (10%). [CY/2018/AMIF/SO2.NO2.1.4/2]

Target Groups

2, 11

Education Level

2, 3