Skip to main content

Αποτελέσματα Ευρωπαϊκού και Παγκύπριου Διαγωνισμού Παραγωγής Βίντεο EAThink

02/07/2018
Αποτελέσματα Ευρωπαϊκού και Παγκύπριου Διαγωνισμού Παραγωγής Βίντεο EAThink

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε ο Διαγωνισμός Παραγωγής Βίντεο EAThink που διεξάχθηκε κατά τη σχολική χρονιά 2016/7 τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Περισσότεροι από 170 μαθητές και 20 εκπαιδευτικοί από 19 σχολεία που συμμετέχουν στο έργο EAThink από όλη την Κύπρο κινητοποιήθηκαν και μέσα σε ένα ευχάριστο δημιουργικό, καλλιτεχνικό, αλλά και εκπαιδευτικό κλίμα παρήγαγαν τις σύντομες κοινωνικές διαφημίσεις για τις ανάγκες του διαγωνισμού. Οι μαθητές λοιπόν με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών τους κλήθηκαν να δημιουργήσουν ένα ερασιτεχνικό βίντεο διάρκειας 30 δευτερολέπτων σε μορφή κοινωνικής διαφήμισης που να απευθύνεται σε μαθητές ευαισθητοποιώντας τους αλλά παρακινώντας τους στην ανάληψη ενεργού (συγκεκριμένης) δράσης για ένα θέμα.

Ο διαγωνισμός τέθηκε κάτω από το γενικό θέμα της επισιτιστικής κυριαρχίας (food sovereignty), σύμφωνα με την οποία «κάθε κράτος έχει το δικαίωµα να επιλέγει ελεύθερα τον τρόπο εφοδιασµού σε τρόφιµα που επιθυµεί σύµφωνα µε το εθνικό ή περιφερειακό συλλογικό συµφέρον, χωρίς να διαταράσσει τις αγορές των άλλων χωρών». Οι 4 θεματικοί άξονες του διαγωνισμού ήταν οι εξής:

  • Εκπαίδευση για κριτική επιλογή και ορθολογική κατανάλωση προϊόντων
  • Κηπουρική – Μικροκαλλιέργειες – Τοπικά τρόφιμα
  • Δικαίωμα στο φαγητό
  • Σπατάλη Τροφίμων

Νικητήρια συμμετοχή σε παγκύπριο επίπεδο αναδείχθηκε το βίντεο “Όχι στη σπατάλη φαγητού” από μαθητές και μαθήτριες των τμημάτων Στ’1 και Στ’2 από το Γ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού, ενώ τη β’ θέση κατέλαβε το Στ’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Λεμεσού με τη συμμετοχή “Ας σταματήσουμε τη σπατάλη τροφίμων” που δημιούγησαν μαθήτριες της Ε’2 τάξης και την γ’ θέση οι μαθητές και μαθήτριες της Στ’2 από το Β’ Δημοτικό Σχολείο Ποταμού Γερμασόγειας με το βίντεο “Κάνε εσύ την αλλαγή! Βάλε φρένο στη σπατάλη τροφίμων”. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το έργο της 4μελούς κριτικής επιτροπής εμπειρογνωμόνων από τον οργανισμό CARDET ήταν ιδιαίτερα δύσκολο, καθώς αποτέλεσε ευχάριστη έκπληξη το γεγονός ότι λάβαμε πάρα πολύ καλές συμμετοχές (21 στο σύνολο) με σημαντικά μηνύματα και ευφάνταστα σενάρια.

Πιο κάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε τις 3 πρώτες συμμετοχές:

Α’ βραβείο:
“Όχι στη σπατάλη φαγήτου” (Στ’1 και Στ’2, Γ’ Δημοτικό Σχολείο Λεμεσού)

Β’ βραβείο:
“Ας σταματήσουμε τη σπατάλη τροφίμων” (Ε’2, Στ’ Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου Λεμεσού)

Γ’ θέση:
“Κάνε εσύ την αλλαγή! Βάλε φρένο στη σπατάλη τροφίμων” (Στ’2, Β’ Δημοτικό Σχολείο Ποταμού Γερμασόγειας)

Συμμετοχές λάβαμε επίσης από το Ε’ Δημοτικό Αγίου Χρυσοστόμου Λακατάμειας, το Δ’ Δημοτικό Αγίου Νεοφύτου Λακατάμειας, το Α’ Δημοτικό Μακεδονίτισσας, το Δημοτικό Λυκαβηττού Κ.Β’, το Δημοτικό Αγ. Ιωάννη Μαλούντας, το Γυμνάσιο Αγ. Αθανασίου, το Γ’ Δημοτικό Αγ. Δομετίου, το Δημοτικό Μαλούντας, το Γυμνάσιο Φανερωμένης, το Λύκειο Αγ. Νικολάου, το Δημοτικό Μαρωνίου-Ψεματισμένου, το B’ Δημοτικό Αγ. Αθανασίου, το Δημοτικό Αψιούς, το Δημοτικό Ασγάτας, το Δημοτικό Αρχαγγέλου και το Β’ Δημοτικό Ιδαλίου. Όλες οι συμμετοχές (για τις οποίες έχουμε λάβει φόρμες συγκατάθεσης από τους κηδεμόνες όλων των παιδιών που εμφανίζονται στο βίντεο) είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στο κανάλι EAThink Cyprus στο YouTube.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, νικητήριο αναδείχθηκε το βίντεο κλιπ “L’ardoise de Lèo” από το Λύκειο Andaines στη Γαλλία ανάμεσα σε 12 συμμετοχές από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο έργο: Αυστρία, Χώρα των Βάσκων (Ισπανία), Κύπρος, Κροατία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία και Σλοβενία. «Το νέο ξεκίνημα του Λέο» αναφέρεται στην έννοια του «αόρατου νερού» μέσα από μια παγκόσμια προοπτική. Πιο κάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο κλιπ της Γαλλίας με ελληνικούς υποτίτλους, ενώ όλες οι πρώτες συμμετοχές από τις 12 χώρες είναι διαθέσιμες διαδικτυακά στο κοινό κανάλι της κοινοπραξίας EAThink Cyprus στο YouTube.

This publication has been produced with the support of the European Commission. The contents of this publication are the sole responsibility of CARDET and its project partners and can in no way be taken to reflect the views of the European Union. “EAThink2015” [Project Number: DCI-NSAED/2014/349-033]

Target Groups

1, 2, 4

Education Level

2, 3